martes, 23 de abril de 2013

Sant Jordi

Sant Jordi, De todos, de tots...





ESP- CAT (Más abajo en Castellano "Español internacional")

El 23 d'abril es commemora la mort de Sant Jordi l'any 303. La Llegenda diu que en Capadocia una regió històrica de Anatolia, Turquia, habitava un Drac, que per ser apaivagat, se li lliurava una vegada a l'any, una donzella i un be, un any en el sorteig, va sortir triada la filla del monarca, aquesta va ser lliurada al Drac, en l'instant en què el Drac es va portar a la princesa, va aparèixer un cavaller blanc, el qual, mato al drac, un un doll de sang del drac es va convertir en una flor vermella, que el cavaller li regalo a la princesa, el pare, en recompensa li va oferir, el seu casar-se amb la princesa i riqueses, el cavaller, accepto la mà de la princesa i va repartir les riqueses entre el poble que tants anys havia sofert les pèrdues dels sers estimats.

Des del segle IX es té constància de la celebració d'una missa el dia de sant Jorge, 23 d'abril, al que havien d'acudir les dones “casaderas”, i en la qual a la sortida eren obsequiades amb una rosa recordant a la rosa que li va donar Sant Jordi a la princesa, era una forma de festeig i de celebració del començament del bon temps…

Al segle XV es té constància que aquest costum ja existia a Barcelona i altres ciutats europees i el que es regalava era una flor vermella i una espiga de blat. (El vermell significava la passió i l'amor, l'espiga la fertilitat, era una forma de declarar-se a les dones)

A la fi del segle XIX, es va començar a incloure celebracions laiques pel dia de Sant Jordi, com a recitals de música, obres teatrals, i romiatges..

A principi del segle XX, es comencen a fer fires del llibre per tota Espanya, amb Barcelona al capdavant, doncs sempre ha estat una ciutat de tradició editorial, aquestes es feien de primavera a estiu aprofitant el bon temps, per poder treure els llibres al carrer…

El Dia del Llibre, es va celebrar per primera vegada el 7 d'octubre de 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Càmera Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, en 1930, es va canviar la data al 23 d'abril, per commemorar que aquest dia de l'any 1616, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. A partir d'aquí, s'instauro el costum d'intercanviar la rosa pel llibre.

El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d'abril dedicada a la literatura va ser declarat per la UNESCO Dia Mundial del Llibre i els Drets d'Autor.

El 23 d'abril també van néixer, o van morir, escriptors reconeguts com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness 1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

Les celebracions en l'actualitat són molt diverses, A Catalunya és una festa cultural en la qual es realitzen variats i nombrosos actes literaris i culturals entorn dels llibres. En la resta d'Espanya i a diversos països, s'ajunta amb la celebració del dia del llibre

Sant Jordi és el patró de, Anglaterra, Geòrgia, Etiòpia, Bulgària, Timbuctú o Portugal i de la ciutat de Pichanal (Argentina) .


A Espanya l'és de les comunitats autònomes d'Aragó i Catalunya, així com de Càceres, Alcoi, Alcafrán, i Golosalvo (Albacete) 
i és el dia a Castella i Lleó.




ESP - CAS


El 23 de abril se conmemora la muerte de San Jorge en el año 303. La Leyenda dice que en Capadocia una región histórica de Anatolia, Turquía, habitaba un Dragón, que para ser apaciguado, se le entregaba una vez al año, una doncella y un cordero, un año en el sorteo, salió elegida la hija del monarca, esta fue entregada al Dragón, en el instante en que el Dragón se llevó a la princesa, apareció un caballero blanco, el cual, mato al dragón, un borbotón de sangre del dragón se convirtió en una flor roja, que el caballero le regalo a la princesa, el padre, en recompensa le ofreció, casarse con su hija y riquezas, el caballero, acepto la mano de la princesa y repartió las riquezas entre el pueblo que tantos años había sufrido las pérdidas de los seres queridos.


Desde el siglo IX se tiene constancia de la celebración de una misa el día de san Jorge, 23 de abril, al que debían acudir las mujeres casaderas, y en la que a la salida eran obsequiadas con una rosa recordando a la rosa que le dio San Jordi a la princesa, era una forma de cortejo y de celebración del comienzo del buen tiempo…

En el siglo XV se tiene constancia de que esta costumbre ya existía en Barcelona y otras ciudades europeas y lo que se regalaba era una flor roja y una espiga de trigo. (El rojo significaba la pasión y el amor, la espiga la fertilidad, era una forma de declararse a las mujeres casaderas)

A finales del siglo XIX, se empezó a incluir celebraciones laicas por el día de San Jordi, como recitales de música, obras teatrales, y romerías..

A principio del siglo XX, se empiezan a hacer ferias del libro por toda España, con Barcelona a la cabeza, pues siempre ha sido una ciudad de tradición editorial, estas se hacían de primavera a verano aprovechando el buen tiempo, para poder sacar los libros a la calle…

El Día del Libro, se celebró por primera vez el 7 de octubre de 1926. La idea original fue del escritor valenciano afincado en Barcelona Vicent Clavel Andrés, que lo propuso a la Cámara Oficial del Libro de Barcelona. Poco después, en 1930, se cambió la fecha al 23 de abril, para conmemorar que ese día del año 1616, murieron los escritores Miguel de Cervantes y William Shakespeare. A partir de aquí, se instauro la costumbre de intercambiar la rosa por el libro.


El 15 de noviembre de 1995, en una conferencia general que tuvo lugar en París, la fiesta del 23 de abril dedicada a la literatura fue declarado por la UNESCO Día Mundial del Libro y los Derechos de Autor.

El 23 de abril también nacieron, o murieron, escritores reconocidos como Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness 1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

Las celebraciones en la actualidad son muy diversas, En Cataluña es una fiesta cultural en la que se realizan variados y numerosos actos literarios y culturales entorno a los libros. En el resto de España y en varios países, se junta con la celebración del día del libro.

San Jordi es el patrón de, Inglaterra, Georgia, Etiopía, Bulgaria, Timbuctú o Portugal y de la ciudad de Pichanal (Argentina) .

En España lo es de las comunidades autónomas de Aragón y Cataluña, así como de Cáceres, Alcoy, Alcafrán y Golosalvo (Albacete) y es el día en Castilla y León.




Redacio: Equipo de C.I.A.P.O.S. (Catalonia is a piece of spain)

No hay comentarios:

Publicar un comentario